Mogu li psi biti vegani?

Veganstvo je već neko vrijeme u porastu, ne samo među ljudima, već i psima. Povećava se i broj dobavljača veganske hrane za pse, stoga se vjerojatno mnogi od vas pitaju; mogu li psi biti vegani?

Odgovor je DA, psi mogu normalno živjeti na veganskoj prehrani s mokrom ili suhom veganskom hranom. No vrijedi spomenuti da se prehrana vašeg ljubimca mora shvatiti ozbiljno i da morate odabrati odgovarajuću vrstu dijete s reguliranom veganskom hranom.

To znači da pas dnevno treba konzumirati dovoljno hranjivih sastojaka - proteina, aminokiselina (posebno L-karnitina i taurina), vitamina, minerala i svega ostalog što je potrebno za osiguravanje dobrobiti vašeg krznenog prijatelja.

Znanstvena istraživanja potvrđuju da je veganska prehrana prikladna za pse. Otkrića tri takva znanstvena rada predstavljena su u drugom postu, koji možete pročitati ovdje: https://taffylilly.hr/blog/provedena-3-istrazivanja-koja-pokazuju-da-psi-mogu-jesti-vegansku-hranu

Željeli bismo vas upozoriti da biste se prije uvođenja bilo kakvih značajnih promjena u prehrani vašeg psa trebali posavjetovati s veterinarom ili drugim stručnjakom za pse koji može procijeniti trenutno zdravlje vašeg ljubimca.

U potpunosti razumijemo kako vam je zdravlje vašeg psa od velike važnosti i zato je dobro provjeriti je li veganska prehrana primjerena vašem četveronožnom prijatelju. Kako bismo vam pomogli u tranziciji na vegansku hranu za vašeg psa, dajemo vam nekoliko savjeta.


Prednosti veganske prehrane za pse

Kao i kod ljudi, veganska hrana psima može donijeti neke prednosti i poboljšanja zdravstvenog stanja.

Vlasnici pasa na veganskoj hrani često primjećuju sljedeća poboljšanja *:

  • smanjene simptome alergija,
  • poboljšan imunološki sustav,
  • poboljšanje stanja kože i drugih promjena na dlaci psa,
  • manje šanse za nastanak artritisa i sličnih bolesti,
  • proljev,
  • neugodan zadah,
  • zaštita od prekomjerne težine i masnoće,
  • mnoga druga poboljšanja


* Ove tvrdnje nisu znanstveno dokazane i temelje se samo na iskustvima mnogih zadovoljnih korisnika veganske hrane za pse širom svijeta.


Potencijalne opasnosti veganske prehrane kod pasa

Iako veganska hrana može biti vrlo korisna za pse, ponekad može biti i opasna. To se događa kada veganska hrana za pse ne sadrži sve bitne hranjive tvari koje su našim kućnim ljubimcima svakodnevno potrebne.

Kada kupujete hranu, birajte namirnice koje sadrže oznake poput „kompletna hrana", „uravnotežena hrana", „kompletan obrok" itd., te pazite da su označene kao hrana, a ne kao dodatak prehrani.

Samo takvi proizvodi sadrže sve potrebne hranjive tvari koje veganski pas zahtijeva. Inače, psa možete hraniti dodacima prehrani koji će zamijeniti hranu koju ste mu prethodno davali. Izbjegavajte proizvode označene kao „dodatak prehrani", „komplementarna hrana za pse", „međuobrok" ​​itd.

Veganska hrana za pse pripremljena kod kuće također može biti opasna.

Ako želite kuhati vegansku hranu za svog psa, savjetujemo vam da vrlo pažljivo istražite hranjive vrijednosti sastojaka koje koristite jer možete nenamjerno izostaviti esencijalne hranjive tvari koje su psima potrebne.

Zbog toga je preporučljivo kuhati samo dio obroka za vašeg psa, a ostatak bi se trebao sastojati od kontrolirane veganske hrane (mokre ili suhe). Ostale mogućnosti uključuju dodatke prehrani s potrebnim vitaminima i mineralima.

Ako se osjećate sposobnima i želite saznati više o sastojcima koji su vašem psu potrebni u njegovoj prehrani, tada nam je veoma drago što ste željni napraviti korak naprijed i pružiti mu najbolje sastojke ;).



Kako pse hraniti veganskom prehranom i održavati ih zdravima

Kao što je već spomenuto, veganska hrana za pse mora sadržavati sve potrebne hranjive tvari koje su neophodne za pse.

Osim L-karnitina i taurina, potrebni hranjivi sastojci uključuju i bjelančevine (ne moraju biti životinjskog podrijetla, jer ostali veganski sastojci sadrže više nego dovoljno bjelančevina), kao i bakar, cink i još mnogo toga.

Neki sastojci i pokazatelji pravilne prehrane:

  • Razina cinka i drugih vitamina vidljiva je po stanju pseće dlake i imunološkog sustava. Preporučujemo da odaberete kontroliranu hranu sa svim potrebnim sastojcima.
  • Pravilna opskrba kalcijem i fosforom presudna je za zdravje kostiju.
  • Jod utječe na rad štitnjače i treba ga održavati na optimalnoj razini.
  • Idealan omjer kalcija i fosfora je 1.3:1.

Iako na tržištu postoji puno mješavina, zanimljivo je da mnogo ili čak većina vlasnika pasa ne razmišlja o stvarima kao što su pojedinačni sastojci i hranjiva vrijednost redovnih peleta baziranih na mesu ili mokre hrane.

Veganska hrana za pse pažljivije se promatra jer je i dalje nešto novo i neobično iako njezin sadržaj često može biti bolji i korisniji za pse od bilo koje druge hrane.


Mitovi o veganskoj hrani za pse

Jeste li znali da je Bramble, najstariji pas na svijetu, bio vegan? Nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda jer je doživio 27 godina.

Širom svijete kruže mnogi mitovi veganskoj hrani za pse, koji uglavnom tvrde da je veganstvo nezdrav ili štetan način života. Kao i kod drugih vrsta prehrane, važno je da svaki pojedinac ima uravnoteženu prehranu sa svim potrebnim hranjivim tvarima. Isti slučaj je i kod pasa.

Pročitajte neke od najčešćih i najzanimljivijih mitova o VEGANSKOJ prehrani pasa:

  • Psi trebaju meso da bi preživjeli. To je netočno - psi trebaju protein, koji mogu dobiti u odgovarajućim količinama iz biljnih izvora.
  • Mediji su odradili „sjajan posao“ prikazujući pse i vukove kao bliske srodnike, ali to ne znači da su njihove potrebe iste. Tijekom više od 10.000 godina evolucije tijelo pasa se promijenilo i njihova probava je primjerenija prehrani bez mesa.
  • Veganski pas nije zdrav pas. Ovo su velike gluposti. Veganski psi mogu biti jednako ili čak zdraviji od svojih kolega koje jedu meso; vlasnici trebaju samo osigurati kvalitetnu i uravnoteženu vegansku hranu. Ljudi kao i psi mogu jesti zdravo ili nezdravo bez obzira na prehranu.
  • Meso daje protein. Činjenica je da psi trebaju proteine ​​da bi preživjeli, ali potpuno je nebitno dolaze li ti proteini iz mesa ili drugih izvora poput leće, graha, graška ili mnogih drugih namirnica.
  • Veterinari vjeruju da je veganska hrana za pse štetna. Ovo je također mit. Činjenica je da postoje mnoga istraživanja hrane za pse na bazi mesa, ali to ne dokazuje da je samo takva prehrana prikladna. Svaki će veterinar otvorenog uma pregledati sastojke veganske hrane za pse i tek tada će imati mišljenje bez predrasuda. Naravno, nijedna hrana nije savršena za sve, zbog čega ponavljamo iznova i iznova koliko je ključno nadzirati zdravlje vašeg ljubimca.
  • Veganstvo je nasilje nad životinjama. To je tvrdnja koju ne razumijemo, ali želimo se osvrnuti na istu. Jednostavno ne vidimo kako se i zašto veganstvo može smatrati nasiljem nad životinjama. Prije bi bilo obrnuto. Kvalitetnom i certificiranom veganskom hranom za pse možemo osigurati psima sve što im je potrebno za zdrav život i tako ne uzrokovati patnje drugim životinjama tijekom proizvodnje hrane.
  • Psi su mesožderi. Europska industrija hrane za kućne ljubimce (FEDIAF) navela je da su psi svejedi koji lako mogu preživjeti na bezmesnoj, ali uravnoteženoj prehrani.
  • Ako želite saznati više znanstvenih činjenica o probavi i metabolizmu pasa, možete pročitati članak američkog stručnjaka za hranu za pse na biljnoj bazi: https://www.plantpowereddog.com/relax-dogs-are-omnivores-not-carnivores/


Kako započeti s uvođenjem veganske hrane za pse

Uvođenje veganske hrane za pse ne smije se dogoditi preko noći, jer ne želimo previše zbuniti pasji želudac. Sve promjene koje se tiču pseće prehrane, uključujući i provedbu veganske prehrane, trebaju se odvijati postupno.

Miješanje veganske hrane s postojećom hranom za pse

Preporučujemo da počnete dodavanjem veganske hrane postojećoj hrani vašeg ljubimca u sljedećem omjeru - ⅓ veganske hrane na ⅔ postojeće hrane. U razdoblju od 5 do 10 dana povećajte udio veganske hrane na ⅔ i zadržite samo ⅓ prethodne hrane. U sljedećih 5 do 10 dana prebacite se na vegansku hranu u potpunosti.

Pratite sve moguće promjene kod probave i stanja vašeg psa. Ako dobije proljev, može imati osjetljiviji želudac, a vegansku hranu treba dodavati u manjim količinama, povećavajući njezin udio na 10%, umjesto ⅓ u to vrijeme.


Zaključak

Veganska hrana prikladna je za pse ako uzmete u obzir sve smjernice koje vam osiguravaju zdrav život pasa. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se stručnjacima kako bismo osigurali zdrav život vašim krznenim prijateljima.

Drago nam je što ste ostali s nama do kraja članka. To znači da vas zanima veganska hrana za pse, a mi smo tu da proširimo vaše vidike. Kupujte samo najbolju i kontroliranu hranu za vašeg kućnog ljubimca.

Pripremili vam izbor odgovarajuće veganske hrane za pse i grickalice, koje možete provjeriti OVDJE.

Neke od naših najpopularnijih namirnica su Yarrah Organic Vega Wheat-free i Vegdog Green Crunch (oboje su suha hrana).

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nam komentirajte ili nam pišite - uvijek smo tu za vas;)