Provedena 3 istraživanja koja pokazuju da psi mogu jesti vegansku hranu

Pitate li se jesu li provedena neka ispitivanja na veganskim psima i mogu li psi biti vegani?

Kako bismo vam detaljnije prikazali vegansku dijetu za pse, predstavljamo vam zaključke triju najopsežnijih i najpoznatijih ispitivanja veganske prehrane za pse.

Ispitivanja veterinarke Pie Glorie Semp (2014)

Veterinarka Pia Gloria Semp proučavala je pse i njihove vlasnike u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Sudionici ispitivanja bili su pozvani putem oglasnih ploča, usmenim putem u veterinarskim ambulantama te putem Facebooka.

Sudionici ispitivanja zamoljeni su da ispune upitnik o svojim iskustvima s veganskom prehranom kod njihovih pasa. Na 20 nasumično odabranih pasa napravljeni su klinički pregledi, uključujući i testiranje krvi.

Standardizirani klinički pregled uključivao je procjenu općeg zdravstvenog stanja, stanja tijela, dlake i krzna, limfnih čvorova, kardiovaskularnih, respiratornih i probavnih vitalnih znakova te pravilnog izlučivanja.

Uz pomoć hematoloških i biokemijskih ispitivanja, procijenjene su razine magnezija, kalcija, željeza, proteina, folne kiseline, vitamina B12 i karnitina.

Svih 174 pasa koji su sudjelovali u ispitivanju morali su u posljednjih 6 mjeseci jesti isključivo vegansku hranu za pse. Zbog raznolike dobi i prehrane, veganska prehrana je u prosjeku trajala 2,83 godine.

29% vlasnika koji su sudjelovali u istraživanju koristili su samo komercijalno dostupnu vegansku hranu za pse. 9% koristilo je samo domaću hranu, a preostalih 52% koristilo je uglavnom komercijalno dostupnu hranu, uz redovito miješanje s domaćim sastojcima.

28 vlasnika kućnih ljubimaca neovisno su prijavili svjetliju i zdraviju dlaku nakon prelaska na vegansku prehranu. Psi koji su bili skloni kožnim problemima, masnoj dlaci itd, više nisu pokazivali znakove dermatoloških problema.

16 vlasnika pasa opisalo je ugodniji miris krzna te redovitiju i lakšu defekaciju.

Standardizirani klinički testovi nisu pokazali abnormalnosti povezane s prehranom. Provjeravanjem rezultata krvnih pretraga, razina proteina u krvi bila je u granicama normale kod svih 20 pasa.

Nisu primijećene razlike ili odstupanja niti u jednom ispitivanom parametru u usporedbi s rezultatima pasa hranjenih normalnom prehranom. Povrh svega, kod veganskih pasa nisu primijećene niske razine željeza i vitamina B12.


Ispitivanja W. Browna i njegovih suradnika (2009)

Brown i njegovi kolege su 2009. istraživali i objavili rezultate analize 12 sprinterskih sibirskih haskija, od kojih je polovica hranjena komercijalnom hranom za aktivne pse (n = 6), a druga polovica prilagođena dijetnoj prehrani koja nije sadržavala meso, prehrana s istom hranjivom vrijednošću (n = 6).

Komercijalna hrana za pse sadrži 43% obroka baziranih na peradi. U nemasnoj hrani zamijenio ju je kukuruzni gluten i mješavina soje. Psi su 16 tjedana konzumirali takvu hranu, a deset od njih se redovito natjecalo.

Njihovo zdravstveno stanje redovito je nadzirao veterinar koji nije bio svjestan istraživanja i različite prehrane pasa. Sve su životinje pregledane i procijenjeno im je izvrsno fizičko stanje. Nijedan pas nije bio anemičan niti je imao ikakvih zdravstvenih problema.

Ispitivanja PETA organizacije (1994)

Godine 1994. američka organizacija PETA (Udruga za zaštitu životinja) objavila je rezultate sustavnog ispitivanja na 300 pasa koji su bili hranjeni hranom koja nije sadržavala meso iz 33 različitih američkih i kanadskih lokaliteta.

Psi su bili različite dobi, od štenaca do pasa od 19 godina, različitih pasmina i različitog spola. 65,3% pasa (196/300) bili su vegani, a ostalih 34,7% (104/300) vegetarijanci.

Psi uključeni u ispitivanje hranili su se veganskom ili vegetarijanskom prehranom od 2 do preko 9 godina, s prosječnim trajanjem takve prehrane od 5,7 godina. Rezultati su pokazali da je preko 80% pasa na veganskoj ili vegetarijanskoj hrani provelo između 50 i 100% svog života u „dobrom" ili „izvrsnom" zdravstvenom stanju.


Zaključak

Nadamo se da su vam ova opsežna istraživanja pomogla u prevladavanju bilo kakvih nedoumica o veganskoj prehrani vaših pasa, jer uz kontroliranu prehranu i pravilan pristup, možete ponuditi svojim psima jednako zdrav i ukusan veganski obrok;)